Om köttallergi/alfa-galsyndrom

Allergin är en allergi mot en kolhydrat, galaktos-alfa-1,3-galaktos (alfa-gal), som finns i alla däggdjur utom människor och apor. Det är inte en infektion, utan en allergi. Du kan alltså inte smitta någon annan. Allergin uppstår genom att man blir biten av en fästing, som genom sin snabel för över alfa-gal till oss. En del personers immunförsvar uppfattar detta som något främmande för kroppen och sätter igång att producera allergiantikroppar, IgE, mot just alfa-gal. Varför detta sker hos vissa individer, men inte hos alla vet man inte ännu. Man utvecklar alltså inte köttallergi genom att äta rött kött.

Diagnos ska ställas av allergikunnig läkare. Om patienten har symtom som är typiska för köttallergi utförs utredning med blodprov för analys av allergiantikroppar mot alpha- gal. Personer med köttallergi har förhöjda nivåer av allergiantikroppar mot alfa-gal. Vi vet att lätt förhöjda nivåer av allergiantikroppar mot alfa-gal kan förekomma hos friska personer som inte har köttallergi. Det är därför viktigt att de som utreds med blodprov har symtom som talar för allergin (för att undvika att personer som inte har köttallergi felaktigt får denna diagnos). Faktum är att resultatet av testet inte ger någon vägledning om hur allvarliga reaktioner man får. En person med lågt värde kan få väldigt allvarliga reaktioner, och en med högt värde kanske knappt reagerar alls. Varför det är så vet man inte ännu. Se Internetmedicin för mer utförlig och vetenskapligt baserad information.

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar