Har du frågor?

Skriv gärna till oss på alfa-gal @ astmaoallergiforening.se och ställ frågor, så lägger vi upp svaret här. Du kan även använda kommentarsfältet nedan.

FrågaSvar
Jag har testat positivt för allergiantikroppar mot alfa-gal, men har bara reagerat på griskött och lamm. Kan jag äta t ex viltkött eller nötkött?Nej, alfa-gal finns i alla däggdjur, utom människor och primater. Det kan vara en tidsfråga innan du reagerar även på annat kött.
Vad är det egentligen som gör att karragenan får mig att reagera, det är ju veganskt?Den molekylära strukturen för karragenan och andra rödalger liknar den för alga-gal. Vissa med alfa-galsyndrom reagerar därför mot karragenan.
Hur är det egentligen, kan jag äta mjölkprodukter eller inte? Du måste testa vad du tål och inte. De som forskat om alfa-gal brukar rekommendera att försöka behålla mjölkprodukter i kosten om det går. Runt hälften av alla med alfa-gal har varerande tolerans för mjölkprodukter. Det är ofta en mängdfråga.

Lämna en kommentar

4 reaktioner till “Har du frågor?”

  1. Varför reagerar jag inte varje gång jag konsumerar kött? Jag har lyckats dra en slutsats att så länge köttet inte har långkokats/bakats eller är tillräckligt uppvärmt (ex. rester) så är det okej för mig att konsumera. Därför har jag lyckats med att inte utesluta kött ur min diet.

    Gilla

    1. Hej, och tack så mycket för din fråga! Forskning har faktiskt visat att alfa-gal inte går att tillaga bort. Finns det från början (som det ju gör i däggdjurskött) så finns det kvar även när det är tillagat. Det är väldigt få som reagerar varje gång. Det kan gå månader mellan reaktioner för en del. Men fortsätter man äta kött trots fastställd diagnos ökar risken för mer frekventa och mer allvarliga reaktioner. Personligen så hade jag den erfarenheten, eftersom jag inte visste vad jag var allergisk mot. Hälsningar, Malin Lundén Schmid

      Gilla

      1. Just med tanke på att allergin kan förvärras vid fortsatt konsumtion av kött så är det inget jag skulle rekommendera. Nu vet inte jag vad du får för typ av reaktion, men cirka hälften av alla med alfa-galsyndrom får anafylaktisk chock. Det är väldigt mycket. Det är ytterligare en anledning till att läkare inte brukar rekommendera detta, vad jag förstått. Jag är dock inte medicinskt kunnig, och kan inte ge några medicinska råd. Hälsningar,
        Malin

        Gilla

Lämna en kommentar